7 november 2018. Deurnes Klimaat Akkoord?!

Woensdagavond 7 november was alweer het achtste Duurzaamheidscafe Deurne met een keur aan interessante sprekers uit Deurne en omgeving. Het thema “Deurnes Klimaat Akkoord?!” stelt de vraag of we wel voldoende investeren in de energie transitie. De inleiding wordt deze keer verzorgd door Willem Buiter, die met zijn prikkelende presentatie “Hoe groot is uw voetafdruk?” de bal bij elk van ons legt.

Dan waren er dit keer weer zes pecha kucha presentaties door ondernemers en doeners, die vanuit hun eigen praktijk een antwoord geven op bovenstaande vragen.  Duurzaamheid wordt breed ingestoken op people, planet en profit. De avond wordt geleid door Willy Koppens. Na de presentaties geeft hij gelegenheid aan de zaal en de sprekers om met elkaar in gesprek te gaan.

  • Hugo de Vries, Manager Bedrijfsvoering & Vastgoedrealisatie van woningcorporatie Bergopwaarts. Hij gaat in op de ervaringen met een 0 op de meter project aan de Ligthartstraat in Deurne en welke conclusies Bergopwaarts daaruit getrokken heeft.
  • Laurens van Dijk, directeur/eigenaar van Verhees & Van Dijk. Hij is betrokken bij Energyport Peelland en is actief op het gebied van warmtepompen, warmteterugwinning, zonne-energiesystemen en 0 op de meter projecten.
  • Sylvia van Bommel van SOEPlesse. Zij verzorgt voor kleine en grote klanten complete soep arrangementen, waarbij de nadruk ligt op gezondheid, het werken met streekprodukten, met relatief veel groente in korte bereidingsprocessen en met minimaal gebruik van toevoegingen.
  • Mario Wijnen, directeur van Variant Schoonmaakservice. Voor Variant is duurzaamheid al jaren vooral het begeleiden van mensen met afstand tot de arbeidsmarkt en behaalt daarbij opvallende resultaten. Variant werd onlangs genomineerd voor de MVO award “meest maatschappelijke partner”.
  • Leon van Welie van Destilleerderij “Leon”, onderdeel van Fruitbedrijf Van Welie uit Stevensbeek en gespecialiseerd in de teelt van appels en peren. Leon van Welie is er met succes in geslaagd om van het restproduct valappels een aantal mooie appellikeuren te ontwikkelen en te produceren.

Voor aanvang en tijdens de pauze was er muziek door leerlingen van Peelland College. Voor aanvang het duo Hao-En en Dani Kaag,  twee broers uit Deurne; zij spelen instrumentaal op keyboard/piano en gitaar. In de pauze speelt en zong Sami Tsolova uit Bakel; zij begeleidt zichzelf op piano/keyboard