1 november 2017.

Duurzaamheidscafé woensdag 1 november 2017 in CCD over “Duurzaam wonen en werken: 2050, Deurne aan zee?”

Sprekers over energie, wonen, vitaal personeelsbeleid, transport, bouw en voeding. Totaal 7 pecha kucha presentaties en debat na.

artikel weekblad van Deurne

Het was een levendige avond met interessante sprekers en een betrokken publiek.

Het antwoord op het klimaatprobleem en het wereld voedselvraagstuk moet meer van burgerinitiatieven en lokale ondernemers komen dan van de multinationals, overheden en grote internationale instituties. Dat is de achtergrond van het tweemaal jaarlijks Duurzaamheidscafe in Deurne. De zesde editie is op woensdagavond 1 november in CCD Deurne. Wethouder Biemans (portefeuille duurzaamheid) opent de avond met een korte inleiding en daarna gaan 7 sprekers over een breed terrein vanuit de praktijk laten zien wat zij doen en waar zij tegen aanlopen.  Marinus Biemans zal met een korte inleiding aangeven hoe volgens hem Deurne in 2050 energieneutraal zal zijn. Is deze ambitie in lijn met het klimaat beleid van het net aangetreden kabinet Rutte III en het akkoord van Parijs? Wat kan en moet er nog meer dan zonnepanelen en isoleren van gebouwen? Wordt de ambitie van Biemans ook voldoende vertaald in acties?

Opwarming van de aarde, stijging van de zeespiegel, heftige perioden van hitte en neerslag, toename fijnstof, ontbossing, etccc … een ontwikkeling, die alleen te stoppen lijkt, als er maximaal wordt ingezet op verduurzaming en vergroening van de economie; en anders ligt Deurne in 2050 aan zee. Een krasse uitspraak, maar wel een, die aan het denken zet. Hoe het anders moet? Dat is een vraag, die ons allemaal bezig houdt.

Zeven initiatiefnemers en ondernemers uit Deurne verzorgen elk een pecha kucha presentatie; de avond wordt geleid door Willy Koppens; na de presentaties gaan de sprekers met elkaar en de zaal in gesprek:

  • Mariet Broekmans, lid van vereniging van eigenaren ’t Stijn, die met een groep gelijkgestemden gezamenlijk investeren in een wooncomplex met gemeenschappelijke voorzieningen om zo lang mogelijk vitaal zelfstandig te kunnen blijven wonen.
  • Guido Goorts, directeur/eigenaar van Goorts + Coppens Advocaten en Adviseurs; hij zet in op maximale energiebesparing van de kantoren en investeert in actief vitaal personeelsbeleid met aandacht voor werkdruk, persoonlijke ontwikkeling en gezondheid.
  • Geert Claessen uit Deurne is onlangs gestart met “Zoethout Design”. Hij ontwikkelt en produceert meubels van thermisch gemodificeerd verduurzaamd hout.
  • Annemieke Koolen van De Loods Architecten en Adviseurs zet stevig in op de transitie naar duurzaam bouwen, zowel wat betreft het energieverbruik als in het gebruik van materialen.
  • Willem Buiter, adviseur van Zonnepark De Vlaas, waar 11 ha agrarische grond door Coöperatie Energyport Peelland geschikt gemaakt wordt voor de productie van duurzame groene energie in combinatie met natuurontwikkeling en recreatie.
  • Thieu Berkers werkt met Farmtronics aan een elektrisch aangedreven robot, waarmee in de landbouw met aanmerkelijk minder milieubelasting kan worden gewerkt. Hij won afgelopen maand bij de Agrarische Dagen Someren de innovatieprijs.
  • Bart Vedder, is onverwacht verhinderd. (eigenaar/directeur van Bakkerij Vedder met 10 vestigingen. Hij investeert in de ontwikkeling van enkele nieuwe producten samen met andere lokale ondernemers. Daarbij staat duurzaamheid, gezondheid en maximale inbreng van streekproducten centraal.)
  • Henri Michiels. Hij presenteert dan de nieuwe Smood Food Box. Een samenwerking van 9 lokale ondernemers, die een box op de markt brengen met uitsluitend gezonde lekkere gerechten obv minimaal 300 gram groente/fruit per maaltijd, 50% reductie van vlees, minimaal zout toevoeging, hoog in voedingswaarde, zonder toevoeging van suiker en E-nummers en bereid via nieuwe technologie en een unieke componenten mix.